Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

head.jpg

     

 

Новини та події кафедри іноземних мов

Переддень Дня всіх святих – не просто календарна подія

У річних циклах свят англомовних країн 31 жовтня знаменується святковим дійством, що покликане донести до сучасності традицію вшанування предків, яка зародилась у сиву давнину на Британському острівному архіпелазі, а згодом завдяки переселенцям із Англії та Ірландії поширилася на американський континент. Щороку напередодні Дня всіх святих, що у західній гілці християнства святкується із ІХ ст. 1 листопада, англійці, ірландці й американці влаштовують вечірки, на яких відтворюють звичаї, засновані на дохристиянських уявленнях Заходу про межу між «цим» та «тим» світами і переосмислені при прийнятті західноєвропейськими народами християнського віровчення.

hh.png
  На фоні зростання популярності святкування Передодня Дня всіх святих у сучасному світі ставлення до цього свята у різних країнах, зокрема і в Україні, залишається неоднозначним – через діапазон його образів і мотивів та сміхове перекодування святково-обрядових дій. Традиційно зрозумілі в англомовному культурному середовищі, в інших мовно-культурних контекстах ці ознаки святкового дійства долучаються до маркерів національно-культурного розмаїття, що передбачають обгрунтовані пояснення, значущість яких у масштабі глобалізації пов’язується із усвідомленням взаєморозуміння як ключової людської потреби, а в українському вимірі сьогодення – і зі встановленням необхідності нарощення комунікативного ресурсу українців для визнання нашої держави частиною європейської спільноти.

hh2.png
Тож студенти груп 163-23-1 та 275-23-2 разом із доцентами кафедри іноземних мов Суїмою Іриною Павлівною та Власенко Наталією Іванівною вирішили провести 30 жовтня 2023 року тематичну онлайн зустріч, щоб з’ясувати витоки Передодня Дня всіх святих, прояснити етимологію його оригінального – шотландсько-англійського – найменування, розкрити зміст святкової атрибутики та святково-обрядових дій, а також збагатити свій словниковий запас англійської мови лексикою, необхідною для їх характеристики. Здійснивши екскурс в історію свята, зацікавлені першокурсники визначили його язичницький прообраз – древній кельтський Фестиваль урожаю, відзначений згадуванням пращурів, та окреслили грані християнського переосмислення цієї календарної події, що при заснуванні Дня всіх святих перетворилася на його Переддень, набувши «прозорої» англомовної назви, яка, однак, історично ствердилась у шотландському скороченні. До того ж, студентство виявило зв’язок головного атрибуту святкування – «Ліхтаря Джека», виготовленого із гарбуза, із ірландською легендою про душу, приречену поневірянням спокутувати свої гріхи, а також встановило співвіднесеність, у межах святкової обрядовості, мотиву «захисного перевдягання» із повір’ями давніх кельтів, а мотиву «частування» – із католицьким звичаєм пригощання за молитви за прародичів.
У ході спілкування за обраною тематикою студенти – учасники зібрання поповнили свій англійський лексикон словами і виразами, пов’язаними зі святами.

hh3.png


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт